Staročeské trdelníky

Ingredience:

250 g hladké mouky
40 g másla nebo Hery
2 žloutky
půl lžičky cukru
20 g droždí
asi 200 ml mléka
špetka soli
1 bílek na potření
sekané ořechy a krupicový cukr na obalení

Postup:

Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu až se proužky těsta zploští a zaplní mezery. Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem a upečeme. Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.

Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem. Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo „trdlo“ – odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Staročeské trdelníky
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...