Slepované ořechové koláčky

Ingredience:

Na těsto (asi 30 kousků):
250 g polohrubé mouky
125 g cukru
vejce
200 g másla
špetka soli
120 mletých jader vlašských ořechů
75 g meruňkové zavařeniny
lžíce rumu
100 g horké čokolády
2 lžíce smetany ke šlehání
80 g jader vlašských ořechů
lžíce moučkového cukru

Postup:

Z mouky, 75 g cukru, 150 g másla, špetky soli a 80 g mletých ořechů rychle vypracujeme hladké těsto. Dáme je na hodinu odpočinout. Na náplň rozpustíme zbývající máslo, zbývající cukr, zbývající mleté ořechy, meruňkovou zavařeninu a rum. Troubu předehřejeme na 180° C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát o síle asi 5 mm. Vypíchneme koláčky o průměru asi 4,5 cm. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Zasuneme na střední lištu a pečeme zhruba 15 minut. Sejmeme z plechu a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Polovinu koláčků potřeme náplní a přiložíme druhou polovinu. Čokoládou rozpustíme ve vodní lázni a utřeme ji se smetanou. Slepené koláčky čokoládou potřeme a ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Před podáváním můžeme koláčky ještě lehce pocukrovat.

Tip: náplň do ořechových koláčků bude výraznější, když do ní ještě přimícháme lžíci surové marcipánové hmoty a trochu rumu.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Slepované ořechové koláčky
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...