Perníčky III

Ingredience:

650 g hladké mouky
200 g cukru moučky
150 g medu
3 vejce
70 g másla
1,5 lžičky jedlé sody
1,5 lžičky perníkového mletého koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček, badyán)
1 vejce na potření UPEČENÝCH perníčků

Poleva na zdobení:

2 bílky
240 g moučkového cukru
4 kapky citronové šťávy

Postup:

Všechny Ingredience kromě posledního vejce na potření smícháme v míse a rukama vypracujeme hladké těsto. Je nutné jej nechat minimálně 15 minut odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o síle asi 2-3 mm a vykrajujeme tvořítky na cukroví různé tvary. Pečící plech vytřeme mastným papírem (obal od másla nebo jiného tuku). Na plech dáváme perníčky kousek od sebe, protože se při pečení trochu zvětší. Pečeme asi při 170°C. Jakmile perníčky začnou růžovět na okrajích, vyndáme je i s plechem z trouby a ještě na plechu a horké je potíráme rozšlehaným vajíčkem – udělá se tak na nich lesklá a pěkná glazura.
Teprve po zaschnutí se sundáváme s plechu. Příprava polevy na zdobení – výše uvedené Ingredience třeme vařečkou, až vznikne hustá hmota. Hustota hmoty je velmi důležitá, pokud není správná zdobení se roztéká a není pěkné. Pomůckou při zdobení je papírový kornout, který vyrobíme stočením běžného papíru formátu A5. Do kornoutu naplníme část polevy (asi 2 -3 polévkové lžíce), kornout nahoře dobře uzavřeme a polevu nanášíme na perníčky spodním malým otvorem kornoutu.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Perníčky III
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...