Medvědí tlapky

Ingredience:

Varianta I:

300 g hladké mouky
250 g másla
250 g moučkového cukru
70 g strouhaných oříšků
2 žloutky
trochu skořice
citronová kůra

Varianta II:

320 g mouky
250 g másla
180 g moučkového cukru
140 g strouhaných oříšků
skořice
4 hřebíčky
4 nová koření
2 žloutky

Postup:

Odvážíme si kvalitní hladkou mouku, přidáme cukr a máslo nakrájené na kousky. Oříšky lze namlet nebo nastrouhat (podle zvyklostí). Dále přidáme dva žloutku, skořice tak na špičku příborového nože a strouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu. Vše zpracujeme rukama v hladké a lesklé těsto. Necháme odpočinout v chladnu alespoň dvě hodiny.

Pro varintu II samozřejmě hřebíčky a skořici roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku na koření.
Kousek těsta natlačíme do formičky tak, aby uprostřed bylo těsta méně než na okrajích. Důlek se vyplní při pečení. Pečeme ve středně zahřáté troubě do chvíle, kdy začnou okraje formiček růžovět. Vyklápíme velmi opatrně (lámou se) ještě teplé a ihned obalujeme v moučkovém cukru.

Upozornění:

Toto cukroví pečeme s předstihem, protože je lepší, když nějakou dobu uleží. Ovšem pokud vydrží před mlsouny! Na fotografii bylo těsto na medvědí tlapky použito na ořechy, plněné krémem.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Medvědí tlapky
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...