Lehká rybí polévka s knedlíčky

Ingredience:

2 hlavy kapra
1 lžíce másla
1 menší mrkev
kousek celeru
5 kuliček pepře a nového koření
2 bobkové listy
sůl
petrželka

Knedlíčky:

1 houska
sůl
bílý pepř
125 g jiker a mlíčí
strouhanka
špetka muškátového květu
petrželka

Postup:

Hlavy kapra dobře vypereme, odstraníme žábry a oči. Zeleninu očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Hlavy vložíme do vody, přidáme pepř, nové koření, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a hlavy uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme knedlíčky. Jikry a mlíčí utřeme se solí. Housku natrháme na kousky a namočíme ji ve vodě, vymačkáme a přidáme k vnitřnostem. Promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Podle potřeby přidáme strouhanku a můžeme přimíchat i nasekanou petrželku. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky a vkládáme do vroucí vody. Vaříme 2 – 3 minuty a poté vyndáme z hrnce. Polévku scedíme přes jemný cedník. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce ji orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Podle chuti osolíme a přidáme najemno nasekanou petrželku. Hlavy obereme, maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky. Při podávání vkládáme do polévky knedlíčky.

Tip:

V některých rodinách se kapr na štědrovečerní tabuli neujal, a tak chybí i základní suroviny na přípravu polévky. Na přípravu rybí polévky ale nemusíte mít jen kapří hlavy. Můžete ji připravit z rybího filé nebo jiných mořských ryb. Jen místo knedlíčků z jiker a mlíčí do ní dejte krutonky z nakrájené veky, osmažené na másle (vylepšit je můžete špetkou koření).

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Lehká rybí polévka s knedlíčky
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...