Koňakové košíčky

Ingredience:

Krokant:

100 g loupaných nasekaných mandlí
100 g hnědého cukru
1 lžíce medu
1 lžíce másla

Lanýžová hmota:

200 g mléčné čokoládové polevy
100 g sladké smetany
25 g másla
5 lžic vaječného koňaku
25 papírových košíčků

Postup:

Příprava krokantu:

Připravíme si obdélník alobalu potřený olejem, na který budeme roztírat krokant. Mandle opražíme dozlatova na teflonové pánvi a dáme je stranou. Na pánvi rozpustíme cukr, med a máslo (mícháme) a jakmile hmota začne karamelizovat, přidáme do ní odložené mandle. Hmotu rozetřeme rovnoměrně na alobal a necháme vychladnout. Potom z ní formičkou vypícháme kolečka o průměru asi 2,5 cm.

Příprava lanýžové hmoty:

Polevu rozlámeme na malé kousky a asi 35 g z celkového množství odložíme stranou. Polevu, smetanu a máslo necháme za stálého míchání přejít varem a dáme zchladnout. Ztuhlou lanýžovou hmotu našleháme elektrický šlehačem a naplníme jí papírové košíčky. Uprostřed košíčku hmotu trochu promáčkneme a důlek naplníme lžičkou vaječného koňaku. Nahoru posadíme kolečko krokantu jako víčko. Zbytek polevy rozpustíme (například v mikrovlnce) a jednoduchou vlnovkou či smyčkou ozdobíme krokantové kolečko na povrchu košíčku.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Koňakové košíčky
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...