Kapr na černo s mandlemi

Ingredience:

800 g kapra
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
sůl
1 menší cibule
1/2 lžíce rajčatového protlaku
několik zrnek celého pepře a nového koření
3 lístky bobkového listu
špetka tymiánu
80 g olivového oleje
2 lžíce octa
40 g perníku na strouhání
1 lžíce švestkových povidel
1/4 l červeného vína
1 lžíce cukru
60 g mandlí
60 g sušených švestek

Postup:

Kapra dobře očistíme, nakrájíme na porce a omyjeme. Jednotlivé porce osolíme a necháme chvíli odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Zeleninu vložíme na rozehřátý olej a krátce orestujeme. Přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a orestujeme se zeleninou. K zelenině dáme lžíci protlaku, promícháme a zalijeme vodou. Do základu přidáme koření, špetku soli a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme porce kapra a necháme 10-15 minut vařit. Vařeného kapra přendáme na talíř a překryjeme fólií (aby ryba neoschla a neztmavla). Do základu přimícháme najemno nastrouhaný perník, červené víno a švestková povidla. Ochutíme solí a cukrem a necháme dobře provařit. Mezitím krátce povaříme sušené švestky a pak přidáme rozinky. Omáčku propasírujeme přes jemné síto a přidáme rozinky, spařené a oloupané mandle a nakrájené švestky, které jsme slili. Omáčku ještě jednou krátce povaříme. Do částečně vychladlé omáčky naskládáme porce kapra a necháme do druhého dne odležet. Uleželý kapr chutná lépe. Podáváme s bramborovými kroketami nebo houskovými knedlíky.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Kapr na černo s mandlemi
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...