Citrónová srdíčka

Ingredience:

100 g másla (Stelly)
120 g moučkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
1 rovná lžička kypřícího prášku
280 g hladké mouky
1 vejce
švestková povidla

Poleva:

100 g moučkového cukru
3 lžíce citrónové šťávy

Postup:

Prášek do pečiva promícháme s moukou a moučkovým cukrem, přidáme nakrájené změklé máslo (vyzkoušela jsem i tuk Stella a může se jím máslo bez obav nahradit), citrónovou šťávu a vejce. Zpracujeme v hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho alespoň hodinu odpočinout. Potom ho rozválíme na pomoučené pracovní ploše asi na 2 mm a vykrajujeme srdíčka. Do poloviny srdíček vykrojíme ještě menší srdíčko. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Když sušenky vychladnou, poléváme polovinu srdíček (s dírou) citrónovou polevou. Necháme ztuhnout a zatím si připravíme švestková povidla. Jsou-li příliš tuhá a nedala by se roztírat, přidáme lžíci vody, zahřejeme a za stálého míchání rozředíme. Povidly potom spojujeme dvě srdíčka – jedno plné, jedno vykrojené a s polevou. Hotová srdíčka necháme pár dní odležet. Teprve potom mírně zvlhnou a prostoupí je citrónová chuť, která bude jistě vítaná.

Příprava polevy:

Odvážíme si moučkový cukr a přidáme do něj citrónovou šťávu. Obojí společně třeme několik minut, až se cukr rozpustí (při ochutnání nejsou na jazyku cítit zrníčka cukru). Je to důležité, protože jenom tak poleva dobře drží a je lesklá. Pokud by se nám zdála příliš hustá, můžeme přidat ještě trochu citrónové šťávy.

Poznámky:

Nejdříve je třeba vrchní srdíčka polít polevou a teprve potom spojovat povidly. Místo povidel lze samozřejmě použít i jinou zavařeninu – třeba rybízovou, která má také ostrou chuť.

Shrnutí receptu
recipe image
Recept na
Citrónová srdíčka
Autor receptu
Zveřejněno
Doba přípravy
Doba pečení
Celkový čas

Mohlo by se vám líbit...