10 rad jak na vánoční cukroví

Užitečné rady jak na vánoční cukroví

1. Každá trouba nepeče stejnoměrně. Vyndáváme proto pečivo postupně, aby se nám některé kousky nepřipalovaly.

2. Když nemáme pečící papír a nechceme, aby cukroví nezůstávalo na plechu, nemyjeme plech nikdy vodou. Řádně jej vytřeme papírem a tence potřeme tukem. Přichytí-li se cukroví, postavíme ještě teplý plech na mokrý hadr.

3. Loňské a předloňské ořechy budou lepší, namočíme-li je na několik dní do osolené studené vody.

4. Vlašské a lískové oříšky zbavíme slupky, když je v troubě mírně opražíme. Pak je třeme v utěrce a slupky odpadávají. Mandle postačí přelít vařící vodou.

5. Hrozinky prolijeme a propláchneme vařící vodou, napěchujeme do zavařovací sklenice, zalijeme rumem a dobře uzavřeme. Hrozinky nasáknou rumem, jsou vzhlednější a chutnější.

6. Žloutky nabudou, přidáme-li k nim při šlehání lžíci vlažné vody.

7. Z bílků lépe ušleháme sníh, přidáme.li několik zrnek soli a lžičku vody.

8. Aby těsto v troubě nepraskalo, přidáme při pečení do trouby nádobu s vodou. Vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře póry.

9. Těsto, ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme jen studeným mlékem a tuk do těsta přidáváme rozpuštěny a zchlazený.

10. Přidáme-li do těsta na vánočku a do litého perníkového těsta jeden až dva brambory, vydrží nám pečivo vláčné.

Summary
10 rad jak na vánoční cukroví
Article Name
10 rad jak na vánoční cukroví
Description
Každá trouba nepeče stejnoměrně. Vyndáváme proto pečivo postupně, aby se nám některé kousky nepřipalovaly.
Author
Publisher Name
Vánoční recepty
Publisher Logo